Vachtverzorging ruwhaar

Vachtverzorging ruwhaar

Vachtverzorging van uw hond – ruwhaar

Ruwharige honden
De ruwharige vacht (ook wel draadhaar of stekelhaar) bezit zowel een wollige ondervacht als een bovenvacht van harde dekharen. Dit dekhaar is vaak hard en recht, gegolfd of warrig. Het verharen van deze vacht start met het geleidelijk vervangen van de ondervacht. Ruwharige honden die voorzien zijn van zware ondervachten verliezen grote hoeveelheden wolharen die niet zelden in de dekvacht blijven hangen, waardoor de ondervacht rui vaak niet wordt opgemerkt. Zodra de ondervacht weer is ingegroeid (ca. 4-6 weken) start de vervanging van het dekhaar. Dit is het moment waarop de vacht ‘trimrijp’ is en in 1 keer kan worden uitgeplukt (meestal 2 keer per jaar). Ruwharige honden bezitten doorgaans niet alleen wat langer haar op het lichaam maar ook op de snuit en de poten. Met deze informatie in het achterhoofd, zijn de juiste borstel- en kammaterialen van wezenlijk belang.

Vachtproblemen
Plaatsen waar veel klitten voorkomen zijn: achter de oren, in de oksels en liezen, snor en baard, tussen de tenen alsook de achter- en onderkant bij de staart en achter bij de billen. Bij het om laten van de halsband zal zich bij de nek en de hals veelal ook klitvorming voordoen en zal door de wrijving het ruwe haar afbreken.

Afhankelijk van de kwaliteit van de vacht moet de hond 2 keer per jaar naar de trimsalon om geplukt (kaal tot op de onderwol) te worden. Indien een stripvacht wenselijk is adviseren wij 4 keer per jaar een bezoek aan de trimsalon te brengen. Bij stripvacht blijft een gedeelte van de dekharen staan, welke bij een volgend bezoek (meestal om de 3 maanden) geplukt worden. De hond ziet er dan altijd mooi uit.

Benodigde materialen
• Borstel met gehoekte pennen, GEEN rechte pennen
• Kam met grove tanden
• Vingerlingen

Borstelen en kammen
Wij adviseren uw hond niet dagelijks te borstelen en/of te kammen. Elke dag is zeker niet goed omdat u dan teveel haar verwijderd. De vacht van de hond beschermt hem tegen invloeden van buitenaf. Denk aan kou en warmte. Door de luchtlagen tussen de haren regelt o.a. de vacht de temperatuur van uw hond. Ook zal een gezonde vacht er voor zorgen dat de hond tijdens een regenbui niet nat wordt tot op zijn huid. Een gezonde vacht houdt een hond door een goede vachtverzorging. De vacht van uw hond is “de spiegel” van zijn gezondheid.

Bijvoorbeeld een hond met een vacht die in de klit zit kan zijn temperatuur niet meer goed regelen voordat er geen lucht meer door de haren circuleert. Gevolg: bij warm weer, oververhitting. Bij kou, onderkoeling. De hond zal ook meer pijn hebben bij iedere beweging omdat de vacht aan alle kanten aan de huid trekt.

Hoe borstel ik mijn hond
• Plaats de hond op werkhoogte op een (trim)tafel met antislip mat.
• Gebruik steeds dezelfde plek zodat de hond leert/weet dat dit de plaats is voor borstelen.
• Borstel en kam met beleid en geduld en volgens een schema. Begin van onder naar boven, van achter naar voren te borstelen. En ALTIJD met de haargroei richting mee.
• Start met borstelen, daarna gehele hond met grove kam over om te checken op eventuele kitten. Een voordeel is dat u tijdens het borstelen het huidvet over de vacht verdeelt.
• CONSEQUENT zijn. U bepaalt wanneer u stopt met borstelen, niet de hond. De hond zal altijd proberen zodanig te draaien, dat hij de plekjes aanbiedt waar hij het borstelen prettig vindt, meestal rug en boven de staart. Maar de plaatsen waar hij het borstelen vervelend vindt, bijvoorbeeld de voorpoten, zal hij deze onder zijn lijf trekken zodat je er niet bij kunt.
• Sluit positief af. Als de hond klaar is geef hem een knuffel of iets lekkers.