Vachtverzorging lang-, krul- of kroeshaar

Vachtverzorging lang-, krul- of kroeshaar

Vachtverzorging van uw hond – lang-, krul- of kroeshaar

Langharigen
De hond met een langharige vacht is voorzien van lange dekharen en eveneens lange onderwol. De snuit en de poten zijn langbehaard net als de oren. In de ruiperiode ziet men vooral de ondervacht fanatiek in relatief korte tijd vervangen worden. Ook de lange dekharen kennen een rui maar deze is continue: de haarfollikels hebben ieder hun eigen groeicyclus waardoor de totale vervanging van de dekharen wel tot 1,5 jaar of meer kan duren. (Bijv. Tibetaanse Terrier, Shih-Tzu, Maltezer, Havanezer, Lhaso Apso).

Krul- of Kroeshaar
Dit vachttype kent weinig verhaaroverlast. Het is een fabel dat krul(kroes)harige vachten niet verharen. Elk haar kent een genetisch vastgelegde maximale lengte en levensduur. De meestal lange wolharen laten los zodra ze hun maximale levensduur bereikt hebben. Doordat de haren gekruld of gekroesd zijn blijven losse haren in de vacht achter en vallen ze niet daadwerkelijk uit. Door regelmatig te borstelen en te kammen verwijdert men deze “ruiharen”. (Bijv. Labradoodle, Barbet, Spaanse Waterhond, Poedel).

Vachtproblemen
Langharige en krul(kroes) vachten bij de hond moeten absoluut geholpen worden bij de verzorging van hun vacht. Een geregelde borstel en kambeurt één keer per week volstaat. Problemen, zoals klit- en vuilvorming, doen zich vooral voor in de snor en baard, aan en achter de oren, in de oksels en de liezen, de billen, tussen de tenen en onder de voeten en boven en onder de staart. Bij het om laten van de halsband zal zich bij de nek en de hals veelal ook klitvorming voordoen.

Benodigde materialen
• Borstel met gehoekte pennen, GEEN rechte pennen
• Kam met grove tanden

Borstelen en kammen
Wij adviseren uw hond niet dagelijks te borstelen en/of te kammen. Elke dag is zeker niet goed omdat u dan teveel haar verwijderd. De vacht van de hond beschermt hem tegen invloeden van buitenaf. Denk aan kou en warmte. Door de luchtlagen tussen de haren regelt o.a. de vacht de temperatuur van uw hond. Ook zal een gezonde vacht er voor zorgen dat de hond tijdens een regenbui niet nat wordt tot op zijn huid. Een gezonde vacht houdt een hond door een goede vachtverzorging. De vacht van uw hond is “de spiegel” van zijn gezondheid. Bijkomend voordeel van borstelen en kammen is dat u het huidvet van de hond over de vacht verdeelt.

Bijvoorbeeld een hond met een vacht die in de klit zit kan zijn temperatuur niet meer goed regelen doordat er geen lucht meer door de haren circuleert. Gevolg: bij warm weer, oververhitting. Bij kou, onderkoeling. De hond zal ook meer pijn hebben bij iedere beweging omdat de vacht aan alle kanten aan de huid trekt.

Hoe borstel ik mijn hond
• Plaats de hond op werkhoogte op een (trim)tafel met antislip mat.
• Gebruik steeds dezelfde plek zodat de hond leert/weet dat dit de plaats is voor borstelen.
• Borstel volgens een schema. Begin van onder naar boven, van achter naar voren te borstelen.
• Start met borstelen, daarna gehele hond met grove kam over om te checken op eventuele kitten. Als u er met de kam niet doorkomt kun u er vrijwel zeker van zijn dat er zich klitten in de vacht bevinden.
• CONSEQUENT zijn. U bepaalt wanneer u stopt met borstelen, niet de hond. De hond zal altijd proberen zodanig te draaien, dat hij de plekjes aanbiedt waar hij het borstelen prettig vindt, meestal rug en boven de staart. Maar de plaatsen waar hij het borstelen vervelend vindt, bijvoorbeeld de voorpoten, zal hij deze onder zijn lijf trekken zodat je er niet bij kunt.
• Sluit positief af. Als de hond klaar is geef hem een knuffel of iets lekkers.